Odchudzanie po ciąży

Makaron Rurki Z BrokułAmi I Serkiem Topionym

milkchocolate 12 Listopad, 2010 09:14 Obiady Stały link Trackbacki (1)
Składniki na porcje
  • 10 dag dowolnego makaronu

  • 2 serki topione śmietankowe

  • 40 dag brokułów

  • 1 łyżka oliwy

  • sól

  • pieprz grubo zmielony


Sposóbprzygotowania

Makaron ugotować z dodatkiem oliwy według przepisu podanego na opakowaniu.Odcedzić (nie przelewać wodą), przełożyć do naczynia, w którym będzie podawany, dodać pokrojone serki topione, doprawić pieprzemi solą, wymieszać, podawać z brokułami.

 


Zupa-Krem Szpinakowa Z Ziemniaczkami

milkchocolate 11 Listopad, 2010 09:14 Obiady Stały link Trackbacki (0)

Składniki:


Szpinak– pęczek

Czosnek– 4 ząbki

Ziemniaki– 5 sztuk

Jajka-2 sztuki

Przyprawy

Masło-3 łyżeczki

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę. Zalewamy wodą, przyprawiamy i gotujemydo czasu aż będą prawie, że miękkie. W międzyczasie w drugim garnku gotujemy paczek mrożonego szpinaku wraz z ząbkami czosnku,masłem i 2 łyżkami vegetty. Gotujemy to wszystko ok 15 minut.Następnie miksujemy wszystko w blenderze i z powrotem wlewam dogarnka.

Zostawiamy na palniku do czasu aż zacznie bulgotać.Wtedy dodajemy rozbełtane wcześniej 2 jajka, wlewamy i powoli mieszamy. Ziemniaki można wrzucić do zupy, albo zostawić w osobnym garnku. Ja wrzuciłam i jeszcze chwilę pogotowałam razem z zupą.

 


Kasza Kuskus Z Warzywami

milkchocolate 11 Listopad, 2010 08:36 Obiady Stały link Trackbacki (0)

Składniki:

  • cukinia

  • 2 zielone papryki

  • torebka kaszy kuskus

  • dynia w sosie słodko-kwaśnym

  • cebula

  • płaska łyżeczka ostrej papryki w proszku

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oleju


PRZYGOTOWANIE:

Kaszę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. - Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w pół plasterki, gdy będzie miękka dodajemy oczyszczone papryki i cukinie (cukinia pokrojona wpółplasterki, a papryka w paski) oraz dynię w zalewie słodko-kwaśnej. Mieszamy i dusimy na małym ogniu, aż będą aldente. - Doprawiamy i dodajemy ostrą paprykę w proszku. Mieszamy idusimy 15 minut na małym ogniuDanie gotowe. Warzywa podajemy z kaszą kuskus.


Kasza Gryczana Z Warzywami

milkchocolate 17 Sierpień, 2010 12:19 Obiady Stały link Trackbacki (0)

Składniki: (na porcje)

 

1 torebka kaszy gryczanej

½ średniego kabaczka

½ cebuli

2 pieczarki

1 mała papryka

liść sałaty

przyprawy

łyżeczka oliwy z oliwek


Wykonanie:


Kaszę gryczaną gotujemy przez około 20 minut . Na patelnie z rozgrzaną oliwą wrzucamy wcześniej pokrojone warzywa i smażymy z obu stron. Na talerzyku rozkładamy liść sałaty lodowej nakładamy nasze warzywa , następnie kaszę i znowu warzywa wszystko doprawiamy dosmaku.

 


Placki Ziemniaczane Z Koperkiem

milkchocolate 17 Sierpień, 2010 12:06 Obiady Stały link Trackbacki (0)

 Składniki( na dwie -trzy porcje)

7-8 średnich ziemniaczków

1 cebula

koperek

jajko

olej

1,5 szklanki mąki

2 ząbki czosnku

przyprawy

 

Wykonanie:

Ziemniaki trzemy na tarce na najmniejszych oczkach . Do masy dodajemy jednosurowe jajko, sól, pokrojona w kostke cebulkę oraz zmielone dwa ząbki czosnku, oraz mąkę. Następnie siekamy koperek i dodajemy domasy. Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy masę. Można nakładać po kilka owalnych płaskich placuszków na patelnie..Smażymy z dwóch stron. Podajemy ciepłe lekko posolone. Ewentualniez odrobiną śmietany.

 


SałAtka Makaronowa

milkchocolate 16 Sierpień, 2010 13:50 Obiady Stały link Trackbacki (0)

Składniki na porcje:

szklanka nieugotowanego makaronu Penne

5-6 rożków brokuł

½ pomidora

½ papryki

Sos:

łyżeczka majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

przyprawy


Wykonanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Brokułyblanszujemy , a paprykę i pomidory kroimy . Majonez mieszamy zjogurtem naturalnym doprawiamy ziołami i przyprawami. Na talerzykuwarzywa z penne i polewamy sosem.

 


Pierś Nadziana Twarogiem

milkchocolate 14 Sierpień, 2010 11:38 Obiady Stały link Trackbacki (0)
 

Składniki ( na porcje):

1 filet piersi z kurczaka

4 łyżki twarogu półtłustego

przyprawy ( sól, pieprz,ostra papryka) i zioła


Wykonanie:

Pierś oczyścić, zrobić dość głębokie nacięcie, jakby kieszonkę. Twaróg wymieszać z ziołami i przyprawami, wypełnić nim kurczakową kieszonkę. Gotować w parowarze przez około 15 minut.


NaleśNiki Ruskie

milkchocolate 13 Sierpień, 2010 12:07 Obiady Stały link Trackbacki (0)

 

Maszochotkę na pierożki ruskie , ale nie chce Ci się babrać i staćgodzinami przy lepieniu. Ten przepis jest dla Ciebie.

Przepisna Naleśniki

Składniki:(na jedna porcje)

40gmąki pszennej lub żytniej – ja mam pszenną

80g– mleka

1białko jajka lub całe jajko

szczyptasoli,cukru,proszku do pieczenia i aromatu waniliowego

łyżeczkaoliwy z oliwek

wodamineralna gazowana

FarszRuski:

1 ugotowany ziemniak

33-4 łyżki twarogu półtłustego 

½cebuli

Koperek

oliwaz oliwek

przyprawy 

Wykonanie:

Wszystkieskładniki na naleśniki zmiksować i usmażyć na oleju.
Ziemniakizmielić razem z białym serem, dodać posiekaną i zeszkloną natłuszczu cebulę, doprawić do smaku. Nakażdy naleśnik nałożyć porcję farszu, zwinąć jak krokiety.Przed podaniem można je podgrzać na patelni lub zapiec przez kilkaminut w piekarniku. Na talerzu posypać zeszkloną cebulką iboczkiem lub po prostu polać śmietanką.


Penne Z Bigosikiem A'la łAzanki

milkchocolate 11 Sierpień, 2010 12:37 Obiady Stały link Trackbacki (0)
 

Składniki : (na porcje)



Szkolaka nieugotowanego makaronu penne pełnoziarnistego

szklanka posiekanej młodej kapusty

pomidor

½ cebuli

marchewkę

oliwa z oliwek

przyprawy

przyprawa do bigosu


Wykonanie:


Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać, osączyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, drobno pociąć, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić, dodać kapustę. Marchew oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, pomidora i kapusty. Do rondla wlać szklankę wody, rozkruszyć kostkę warzywną i przyprawę do bigosu, dodać kminek, sól, pieprz, kapustę z warzywami. Gotować na wolnym ogniu około pół godziny. Gdy Kapusta będzie powoli dochodzić do siebie wtedy do osobnego rondelka wsypać penne i gotować ok. 15 minut. Na samym końcu gdy penne i bigosik będą już ugotowane. Połączyć oba składniki i dokładnie wymieszać.


Nalesniki Faszerowane Bigosem

milkchocolate 10 Sierpień, 2010 12:02 Obiady Stały link Trackbacki (0)
 

Przepis na Naleśniki

 

Składniki :(na jedna porcje)

40g mąki pszennej lub żytniej – ja mam pszenną

80g – mleka

1 białko jajka lub całe jajko

szczypta soli,cukru,proszku do pieczenia i aromatu waniliowego

łyżeczka oliwy z oliwek

woda mineralna gazowana

Bigos:

szklanka posiekanej młodej kapusty

pomidor

½ cebuli

marchewkę

oliwa z oliwek

przyprawy

przyprawa do bigosu

 

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę, białko, cukier,sól, aromat,proszek i mleko wszystko zmiksuj na gładka masę. Gdyby masa była za gęsta dodaj wodę mineralna gazowana wtedy naleśniki będą bardziej puszyste. Na rozgrzana patelnie natłuszczona oliwą z oliwek wlewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je po całej patelni. Smaż aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśniki obróć na druga stronę łopatka lub nożem. Kapustę obrać z zewnętrznych liści, opłukać, osączyć, drobno poszatkować. Cebulę obrać, drobno pociąć, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, zeszklić, dodać kapustę. Marchew oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do cebuli, pomidora i kapusty. Do rondla wlać szklankę wody, rozkruszyć kostkę warzywną i przyprawę do bigosu, dodać kminek, sól, pieprz, kapustę z warzywami. Gotowaćna wolnym ogniu około pół godziny. Gdy ściągniesz naleśniczki nafaszeruj je bigosikiem i ukształtuj albo w rulonik albo w paczuszkę. Podsmaż na lekko natłuszczonej patelni.


Zielone Kotleciki Z Kurczaka

milkchocolate 09 Sierpień, 2010 11:56 Obiady Stały link Trackbacki (0)

Składniki (na porcje)


pojedyncza pierś z kurczaka

łyżka posiekanego koperku

łyżka posiekanego szczypiorku

przyprawa do kotletów

czosnek

oliwa z oliwek



Wykonanie:


Pierś z kurczaka zmielić w blenderze lub specjalnym młynku, połączyć z koperkiem i szczypiorkiem wymieszać doprawić do smaku czosnkiem i przyprawą do kotletów. Formować małe kotlety. Następnie przełożyć je na wcześniej natłuszczaną folię do pieczenia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 C przez ok. 15 minut.


Penne Z BrokułAmi W Sosie Cztery Sery

milkchocolate 05 Sierpień, 2010 11:57 Obiady Stały link Trackbacki (0)

Skadniki( na jedną porcje)

3 garście nie ugotowanego makaronu Panne

1/2 główki brokuła

15 g - 3 łyżki Sosu cztery sery Winiary

2-3 łyżki Śmietany słodkiej lub jogurtu naturalnego

pieprz,sól,bazylia

Wykonanie:

Makaron ugotowanać w osolonej wodzie przez ok. 15 min. Brokuły umyc i porodzielać na różyczki, gotować na parze przez 25-30 min. Do rondelka wlać 30ml wody i gotować,  w kubeczku rozmieszać 15g - 3 łyżki sproszkowanego sosu  cztery sery, gdy proszek bedzie dokładnie rozmieszany bez grudek wlac do rondelka z wodą. i gotowac na małym ogniu przez 2-3 minuty zdjąć z palinkia i dodac 3  łyżki słodkiej śmietnki . Wszystko jeszcze raz wymieszać. Na talerzu podawać nastepujaco makaron z brokułami i wszystko polane sosem.

 

 


Pierogi Ruskie

milkchocolate 02 Sierpień, 2010 12:05 Obiady Stały link Trackbacki (9)
 Pierogi ruskie

 

Składniki ( na 4 porcje)

Farsz.
- 1 kg ziemniaków,
- ½ kg twarogu,
- 1 duża cebula,
- sól, pieprz,
- 2 łyżki oleju do podsmażenia cebuli.
Na ciasto.
- ½ kg mąki,
- 1 jajko,
- ok. 200 ml ciepłej wody (w zależności ile ciasto zabierze),
- sól (ok. 1 łyżeczka)


Wykonanie :

Ziemniaki trzeba porządnie wymyć i nie obrane ugotować . Ciepłe ugotowane ziemniaki obieramy z łupinek i mielimy razem z serem, maszynką na sitku o drobnych oczkach. Cebulę drobno siekamy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu na złoty kolor. Do zmielonych ziemniaków z serem dodajemy podsmażoną cebulkę, pieprz i sól do smaku. Koniecznie trzeba spróbować farszu, żeby dodać przypraw jeśli wyjdzie zbyt mdły. Mąkę przesiewamy na stolnicę i w środku robimy zagłębienie, w które wbijamy jajko i dodajemy sól. Stopniowo dolewamy wody, zagniatamy ciasto i wyrabiamy na gładko. Wyrobione ciasto dzielimy na części, przykrywamy miseczką, aby nie obsychało i kolejno rozwałkowujemy na stolnicy (podsypując mąką, żeby się nie przykleiło). W rozwałkowanym dosyć cienko placku wycinamy okrągłe placuszki np. szklanką odwróconą do góry denkiem (jeśli chcesz by pierogi były większe użyj większej foremki). Na środek każdego placuszka nakładamy łyżeczką farsz, składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi pieroga (ręcznie, bądź maszynką do klejenia pierogów). Pierogi wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wodę, trzeba je zamieszać , żeby się nie posklejały, do wody można dodać też odrobinę oleju, wtedy pierogi nie będą się sklejały. Kiedy pierogi wypłyną na wierzch, gotujemy je jeszcze jakieś 3 minuty. Ugotowane pierogi wybieramy z wody łyżką cedzakową do miski. Podajemy polane tłuszczem z podsmażoną cebulką, można też dodać jogurt naturalny, śmietanę lub podsmażone kawałki boczku.


Kopytka

milkchocolate 02 Sierpień, 2010 11:59 Obiady Stały link Trackbacki (0)

Kopytka


Składniki: ( na 2-3 porcje)


5-6 ziemniaków

szklanka mąki ziemniaczanej

1/3 szklanki mąki pszennej

jajko

olej lub oliwa

sól,pieprz


Wykonanie:


Ziemniaki ugotować , rozgnieść lub przepuścić przez praskę. Następnie do ziemniaków dodajemy mąkę , do całości wbijamy jajko , odpowiednio solimy i wlewamy łyżeczkę oliwy lub oleju. Całość wyrabiamy do jednolitej konsystencji.

Na stolnicy lub, po prostu, na stole rozsypujemy odrobinę mąki i na niej formujemy z każdej porcji długą kluskę grubości kciuka. Taką kluskę dzielimy na części (nacięcia co 2-3 centymetry). Tak przygotowane kopytka gotujemy na małym ogniu przez około 3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z sosem lub cukrem. Jak to lubi.


NaleśNiki Z Cukinia I Papryką Z Sosem Pomidorowym

milkchocolate 31 Lipiec, 2010 12:07 Obiady Stały link Trackbacki (0)

 Naleśniki z cukinia i papryką z sosem pomidorowym

Przepis na Naleśniki


Składniki :(na jedna porcje)

40g mąki pszennej lub żytniej – ja mam pszenną

80g – mleka

1 białko jajka lub całe jajko

szczypta soli,cukru,proszku do pieczenia i aromatu waniliowego

łyżeczka oliwy z oliwek

woda mineralna gazowana

Farsz:

½ żółtej papryki

½ zielonej papryki

½ średniej cukinii

łyżeczka oliwy z oliwek

bazylia,sól,pieprz,ostra papryka

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę, białko, cukier,sól, aromat,proszek i mleko wszystko zmiksuj na gładka masę. Gdyby masa była za gęsta dodaj wodę mineralna gazowana wtedy naleśniki będą bardziej puszyste. Na rozgrzana patelnie natłuszczona oliwą z oliwek wlewaj rozmieszane za każdym razem ciasto, rozprowadzając je po całej patelni. Smaż aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśniki obróć na druga stronę łopatka lub nożem. W tym samym czasie na drugiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cukinie z papryką. Gdy ściągniesz naleśniczki nafaszeruj je warzywami i ukształtuj albo w rulonik albo w paczuszkę.

Przepis na Sos pomidorowy

Składniki ( na jedną porcje) :

½ pomidora

½ cebulki

ząbek czosnku

bazylia,oregano,pieprz,cukier, sól

łyżka przecieru pomidorowego i ketchupu

Wykonanie:

Pomidory skażamy i wrzucamy do rondelka wraz z pokrojoną w drobna kostkę cebulą. Dodajemy czosnek i przyprawy. Pod koniec gotowania wlewamy ketchup pomieszany z przecierem.



Powered by LifeType
© 2006 - Design by Omar Romero (all rights reserved)

RANKING STRON. Darmowa reklama w internecie. Darmowe statystyki