Odchudzanie po ci±ży

Keks

milkchocolate 10 Listopad, 2010 17:23 Ciasta Stały link Trackbacki (0)

Składniki

  • 17 dag margaryny

  • 15 dag cukru

  • 4 jaja

  • 30 dag m±ki

  • 50 ml rumu lub koniaku

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kwa¶niej ¶mietany

  • 10 dag rodzynek

  • 25 dag mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie i laskowe, daktyle, ¶liwki, morele, migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa),


Przygotowanie:

Bakalie pokroić, zalać alkoholem, odstawić na ok. 2 godziny.
Margarynę utrzeć z cukrem,dodaj±c kolejno żółtka. M±kę przesiać, wymieszać z proszkiemi wsypać do masy, dodać ¶mietanę. Ucierać, aż ciastobędzie jednolite.Dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Bakalieoprószyć m±k±, wymieszać z ciastem.Do wyłożonej papierem keksówki (ok. 35cm) włożyć ciasto. Piec 50-55 min. w temperaturze 180-200°C. Upieczony keks wystudzić na kratce kuchennej. Keks można posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem wi¶niowym.


Kruche Ciasto Z Budyniem I Konfitur±

milkchocolate 18 Sierpień, 2010 19:56 Ciasta Stały link Trackbacki (2)

Składniki na blaszkę :

400g m±ki pszennej

3 jajka

2 białka jajek

kostka margaryny

½ szklanki cukru

torebka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

łyżeczka kakao

0,75ml mleka

2 torebki budyniu waniliowego

5 łyżek konfitury


Wykonanie:


Z margaryny, m±ki, jajek, cukru , proszku i cukru waniliowegougniatamy ciasto i dajemy na 20 minut do lodówki. Przygotowujemy budyń jaki lubimy, zmniejszaj±c ilo¶ć mleka w przepisie. Np. nadwie torebki 0,75l zamiast 1l mleka. W ten sposób budyń nie wyjdziezbyt rzadki i nie wtopi nam się w ciasto. Je¶li przepis tegowymaga, słodzimy mleko (nie każdy budyń ma w sobie cukier).Ciastem oblepiamy fotemke wcze¶niej natłuszczon± i posypana płatkamiowsianymi na ciasto wylewamy gęsty budyń , a na budyń nakładamykonfiturę. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem kakao i delikatnierozsmarowujemy wierzch ciasta. Pieczemy 1h w temperaturze 180 stopni. 

 


Babeczki JabłKowo-Cynamonowe.

milkchocolate 01 Sierpień, 2010 12:07 Ciasta Stały link Trackbacki (0)

Składniki na 6 sztuk:

• 45g m±ki pszennej
• 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 5 pastylek słodzika
• mała szczypta soli
• ½ jabłka ( 120g)
• szczypta cukru waniliowego , cynamonu i 5 kropel aromatu waniliowego
• 2 białka jajek
• 6g masła

 Wykonanie:

Białka jajek, słodzik i aromat ubijamy na sztywn± pianę. następnie M±kę wraz z proszkiem przesiawamy i delikatnie dodajemy do białek cały czas miksuj±c. Starte jabłko pomieszane z cynamonem łaczymy z piana i m±k± nadal delikatnie mieszaj±c. Małe foremeczki smarujemy masłem i dodajemy do nich 1,5 łyżki ciasta. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 160-170 C) na około 20-25 minut.


Powered by LifeType
© 2006 - Design by Omar Romero (all rights reserved)

RANKING STRON. Darmowa reklama w internecie. Darmowe statystyki